Babeczki z kaszą jaglaną to doskonały pomysł na niebanalny deser. Kasza jaglana nazywana również królową wszystkich kasz to ten rodzaj produktu, który zazwyczaj ląduje na naszych talerzach w postaci dodatku do mięs lub zup. Dziś, specjalnie dla Was podajemy ciekawe i niebanalne zastosowanie kaszy jaglanej , która mam nadzieję zyska wasze uznanie. Babeczki z kaszy jaglanej to propozycja, której nie możecie przegapić!
O kaszy jaglanej i jej cudownych właściwościach pisaliśmy już w listopadzie ( sprawdź ; Jaglanka – królowa wszystkich kasz! ) – wówczas próbowaliśmy Was przekonać do jej smaku oraz pisaliśmy o jej właściwościach oddziałujących na nasz cały organizm.
Dziś , kiedy kasza jaglana jest już Wam znana zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i przełamywania stereotypów. Kasza jaglana to nie tylko dodatek do mięsa czy zupy, kasza to również doskonały sposób na przygotowanie owocowo-jaglanych babeczek. Zaskoczeni? I słusznie – dziś kuchnia nie powinna kojarzyć się z monotonią i nudą. W dzisiejszej kuchni powinniśmy szukać inspiracji, niebanalnych smaków i zaskakujących połączeń produktów. Słodkie, słone, kwaśne czy gorzkie – dziś nie powinno być jasnej granicy pomiędzy tymi smakami. Otwórzcie się na nowe doznania kulinarne i zaczerpnijcie z nich inspirację!
Zobacz także ; Placuszki z kaszy gryczanej – spróbuj koniecznie!
Do przygotowania babeczek z kaszy jaglanej potrzebujecie ;
- 1 szklankę ugotowanej kaszy jaglanej;
- pół szklanki malin , truskawek ( lub innych ulubionych owoców, doskonale komponuje się również borówka lub zwykła cytryna, która nada kwaskowego smaku)
Przygotowanie ;
Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do wysokiego naczynia , wsyp umyte owoce i zmiksuj całość na gładką, aksamitną masę. Gotowe! Tak przygotowaną masę przełóż za pomocą szprycy do kremów do przygotowanych spodów na babeczki i udekoruj cząstkami owoców. Babeczki z kaszy jaglanej można podawać do zjedzenia od razu po ich przygotowaniu lub wstawić do lodówki i poczekać aż krem odrobinę zgęstnieje.
Smacznego!
