Czy wiesz, czym się różni napój energetyczny od napoju energetyzującego? Czy jest to ten sam napój? Kiedy go powinniśmy pić czy może zupełnie unikać? A co z napojami izotonicznymi? Dlaczego jest polecany tylko niektórym osobom uprawiającym sport? Oto cała prawda o energetykach i izotonikach.
Napój energetyczny czy energetyzujący?
Podstawową różnicą jest oczywiście skład i działanie napoju. Napój energetyzujący (energy drink) zawiera substancje stymulujące i pobudzające tj. kofeinę, guaranę i taurynę. Regularne picie napoi energetyzujących powoduje nadciśnienie, miażdżycę i nadwagę. Napojom energetyzującym mówimy stanowcze: NIE. Lepsza czarna kawa bez cukru!
Napoje energetyczne są także źródłem energii, ale nie zawierają substancji pobudzających. Powinny być stosowane po intensywnym wysiłku przez osoby chcące wyrównać straty energii. Napojom energetycznym mówimy stanowcze: TAK.
Napój izotoniczny – dla kogo?
Przede wszystkim w dyscyplinach wytrzymałościowych. Trwających dłużej niż godzinę, maratony, mecz piłki możnej. Przy takim wysiłku konieczne jest uzupełnienie wody i elektrolitów a także węglowodanów. Podczas aerobiku czy pływania wystarczy pić wodę lub sok a nie izotonik, ponieważ organizm będzie korzystał z energii pochodzącej z węglowodanów (pochodzących z izotoniku a nie z tkanki tłuszczowej).
Napój izotoniczny – skład.
Woda, sód, potas, magnez, wapń oraz węglowodany (tj. glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza). Woda – aby nie doprowadzić do odwodnienia. Sód – który wspomaga wchłanianie się wody, utrzymuje poziom elektrolitów, przeciwdziała powstawaniu kurczy mięśni. Napojom izotonicznym mówimy stanowcze: TAK.
Lepszy izotonik czy woda mineralna?
Izotonik lepiej nawadnia, uzupełnia sole mineralne (tracone z potem), woda szybciej dociera do krwiobiegu ale izotonik dostarcza niezbędnej energii do kontynuowania treningu.
Przydatne wskazówki przy wyborze izotoniku.
Napoje izotoniczne różnią się między sobą kolorem, smakiem czy kształtem butelki. Pamiętaj, że kolorowy napój zawiera barwniki (czerwień koszenilową E124 czy błękit brylantowy E133), substancje słodzące np. aspartam E951, czy regulatory kwasowości. Im mniej dodatków tym lepiej. Najlepiej pić powoli, małymi łyczkami i lekko schłodzone.