Pochodzi z Etiopii a w Europie jest od XVI wieku. Nazwa pochodzi od miasta Kaffa, arabskiego słowa kahwa oznaczającego kawa, wino lub od słowa kohwet – siła. W Polsce najbardziej popularna była w Gdańsku, gdzie powstawały pierwsze kawiarnie – kafehausy. Dzisiaj jest idealnym pretekstem do przerwy w pracy czy spotkania z przyjaciółmi. I uniwersalnym pretekstem “pierwszej randki”. Kawa, bo o niej mowa, rozpuszczalna, mielona, czarna i biała.
“Bardzo dobry napój zwany przez nich “Chaube”, który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe. Spożywają go oni o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków.”
Tak opisał kawę w XVI w. niemiecki botanik i podróżnik Leonard Rauwolf.
W latach 60-tych ubiegłego wieku, kawa stała się niezbędnym elementem życia biurowego po wprowadzeniu przepisu o rozpoczynaniu pracy o godzinie szóstej. Była najpowszechniejszą łapówką w tamtych czasach. I wtedy także zanikł zwyczaj picia kawy w filiżankach.
Kawa mielona czy rozpuszczalna?
Kawa mielona (fusiasta) to kawa naturalna. Możemy kupić całe ziarna krzewu kawowego lub wcześniej zmielone. Wystarczy ją zaparzyć. Jest to czasochłonne ale aromat czuć w całym pomieszczeniu.
Kawę rozpuszczalną można bardzo łatwo i szybko przygotować. Nie ma fusów ale proces jej powstawania nie jest już taki szybki i prosty. W wielkim skrócie wygląda to tak: rozkruszenie ziaren – zalanie gorącą wodą – czyszczenie, filtrowanie, suszenie – zaparzanie ekstraktu z prażonych ziaren – suszenie – odparowywanie wody – a w najnowocześniejszych metodach – usunięcie płynów z zamrożonego naparu i zmielenie. Tak powstaje kawa rozpuszczalna. Ile jest kawy w kawie?
Pozytywne skutki picia kawy.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby.
- Poprawia pamięć krótkotrwałą.
- Polepsza koncentrację .
- Podnosi ciśnienie i podkręca układ trawienny.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona.
- Podwyższa efektywność środków przeciwbólowych.
- Ogranicza ryzyko kamicy żółciowej u mężczyzn.
- Do 50% spada ryzyko zachorowalności na cukrzycę typu II.
Negatywne skutki picia kawy.
- Uzależnia.
- Zwiększa uczucie lęku i niepokoju.
- Utrudnia zasypianie.
- Podnosi poziom cholesterolu.
- Podnosi ciśnienie i zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca.
Zalecane spożycie kawy.
Badania wskazują, że 4 filiżanki kawy dziennie, nie są szkodliwe. Pozytywnie oddziałują na nasz organizm. Ale przekroczenie 500 mg kofeiny powoduje już negatywne skutki. Kofeina w bardzo dużych ilościach jest trująca i w efekcie może prowadzić do śmierci (80 filiżanek kawy jednorazowo). Dla porównania filiżanka kawy espresso zawiera 60 mg kofeiny a szklanka herbaty do 65 mg.
A co jeśli uwielbiamy kawę, kochamy jej smak i aromat a ze względów medycznych nie możemy jej pić? Wybieramy wtedy kawę bezkofeinową, z obniżoną zawartością kofeiny. Jest mielona i rozpuszczalna a w smaku dokładnie taka sama.
Ciekawostka!
Czy wiecie ile kosztuje filiżanka najdroższej kawy na świecie? Nawet 100 zł. A ziarna te wydobywa się z odchodów łaskuna muzanga, który żywi się tylko owocami kawy. Ziarna te są myte i poddawane prażeniu i mieleniu. Na szczęście trafiają przede wszystkim do USA i Japonii.
Zapraszam na kawkę. Powodzenia!