Ziemniaki, makaron, ryż czy kasza są to nieodłączne elementy każdego obiadu. Dla osób będących na diecie a także tych zdrowo odżywiających się to właśnie ryż jest tym elementem uzupełniającym bądź dopełniającym niemal każdy posiłek. Ryż biały, brązowy, dziki czy parboiled – czym się różnią, który jest najzdrowszy? Czy wiesz jaki ryż jest najlepszy?
Rodzaje ryżu – jaki ryż jet najlepszy?
RYŻ BIAŁY – najbardziej popularny i najczęściej kupowany. Ale czy najzdrowszy? Niekoniecznie. Otóż, biały ryż jest pozbawiony najcenniejszych składników odżywczych, które traci podczas młocki;
RYŻ BRĄZOWY – ziarenka ryżu zawierają otręby (stąd też beżowy kolor ziaren), znajduje się w nich folacyna (czyli inaczej wit.B9 lub znana częściej pod nazwą kwasu foliowego), żelazo oraz wapń. Dzięki dużej zawartości błonnika pobudza trawienie i jest mniej kaloryczny od ryżu białego;
RYŻ PARBOILED – czyli preparowany termicznie (ziarna nawilża się parą wodną pod wysokim ciśnieniem) dzięki czemu składniki odżywcze zawarte w łuskach ziaren ryżu mogą przedostać się do jego wnętrza;
DZIKI RYŻ – ma długie i ciemne ziarna. Zawiera dużo błonnika, potasu, fosforu i wit.B, charakteryzuje go intensywny orzechowy smak;
RYŻ CZERWONY – pełnoziarnisty zawierający bardzo duże ilości żelaza i witamin z grupy B;
RYŻ JAŚMINOWY – ma długie i miękkie ziarna a podczas gotowania uwalnia się przyjemny jaśminowy zapach;
Dla kogo ryż i dlaczego właśnie on?
- dla dzieci – bo nie zawiera glutenu i nie uczula;
- dla rekonwalescentów (po przebytych nieżytach żołądka) – bo jest lekkostrawny;
- dla fitmaniaków i odchudzających się – daje dużo energii i jest bardzo syty;
Ciekawostka:
Jaki ryż wybrać? W torebkach bo jest wygody przy gotowaniu czy tradycyjny sypany? Odpowiedź jest prosta. A czy gotowanie plastiku jest zdrowe? Gotowanie ryżu sypkiego nie jest takie trudne. A ryż w torebkach jest często droższy od tradycyjnego sypanego.
Jak ugotować ryż?
Oto kilka wskazówek dla przypomnienia:
- 1 szklanka ryżu = 1,5 szklanki wody;
- zacznij gotowanie na średnim ogniu bez przykrycia;
- gdy będzie wrzeć – przykryj pokrywką zostawiając mały fragment uwalniający parę;
- gdy w ryżu zaczną się tworzyć tzw. “kratery” zmniejsz ogień do minimum przykryj szczelnie pokrywką i duś 15 minut;
Dlaczego warto sięgać po ryż?
Bo zaleca się spożywanie choć jednego pełnoziarnistego produktu w ciągu dnia. Doskonałym pomysłem jest właśnie ryż brązowy do obiadu lub pieczywo do śniadania. Ryż zawiera niewielkie ilości sodu (który jak wiemy zatrzymuje wodę w organizmie) i dlatego zalecany jest osobom z wysokim ciśnieniem.