Dania wegetariańskie to doskonale zbilansowane potrawy dla wszystkich tych, którzy ze swojej diety wyeliminowali mięso, ryby oraz owoce morza. Jednakże dzięki wyśmienitym smakom oraz niebanalnym kompozycjom swoje uznanie zyskują również wśród mięsożerców. Zobacz, jak przygotować proste i pyszne potrawy wegetariańskie!
Zobacz także : Wegetarianizm i weganizm
Dania wegetariańskie – przepisy
Dzięki swej prostocie oraz doskonale skomponowanym smakom dania wegetariańskie zyskują coraz szersze grono wielbicieli. Nawet jeśli na co dzień zjadasz porcję mięsa spróbuj od czasu do czasu czegoś nowego. Dania wegetariańskie są lekkie oraz bardzo smaczne. Poniżej znajdziesz kilka propozycji na dania obiadowe przygotowane z myślą o wegetarianach.
Sezamowe przekładańce
Potrzebujesz;
- 1 kg selera
- duży pomidor
- 15dag sera pleśniowego
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- pół szklanki sezamu
- 8 łyżek oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie;
- Selery obierz i pokrój na grube plastry. Włóż do lekko posolonej wody, poczekaj aż woda zawrze – zmniejsz płomień i gotuj jeszcze przez 15 minut.
- Ugotowane plastry selera odcedź a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Pomidora i ser pleśniowy pokrój w plasterki. Włóż je pomiędzy plastry ugotowanego selera ( tworząc mini kanapkę )
- Przekładańce serowo pomidorowe oprósz przyprawami oraz mąką. Zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz w sezamie. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Do panierowania oprócz sezamu możesz również użyć posiekanych orzechów!
Kulki z soczewicy
Potrzebujesz;
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 żółtko
- 2 łyżki tartej bułki
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie;
- Czosnek, cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Usmaż na szklisto na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z ugotowaną soczewicą a następnie zmiel całość w maszynce do mięsa. Dodaj żółtko, tartą bułkę i dokładnie wymieszaj.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dodaj do przygotowanej masy. Posól do smaku i wyrób małe kulki.
- Uformowane kulki ( wielkości orzecha włoskiego) wkładaj na rozgrzany , głęboki olej. Smaż na złoty kolor ( około 4 minuty) a następnie odsącz z nadmiary tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kulki podawaj w towarzystwie sosu czosnkowego przygotowanego na bazie jogurtu.
Sznycelki serowe z ziołami
Potrzebujesz;
- 40dag sera żółtego
- 3 łyżki drobnej kaszy kukurydzianej
- 4 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki grubo posiekanych ziół ( natki pietruszki, tymianku, bazylii, koperku)
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie ;
- Ser pokrój w grube plasterki ( ok 0,5 cm – do tego celu najlepszy będzie ser, który jest dość twardy i wyrazisty w smaku) i oprósz mąką.
- Kaszę kukurydzianą wymieszaj z bułką tartą i ziołami. Obtoczony mąką ser obtocz w roztrzepanym jajku i obsyp przygotowaną mieszanką. Dociśnij ręką panierkę do sera.
- Kładź na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor ( po około 2 minuty z każdej strony)
Sznycelki serowe smakują najlepiej z sałatką ze świeżych pomidorów.