Domowe ptysie to samo dobro! Kruche, nie za słodkie i z aksamitnym budyniowym kremem. Domowe ptysie są bardzo łatwe w przygotowaniu – daję słowo! Nawet najmniej uzdolniona Pani domu powinna sobie z nimi poradzić. Deser idealny – polecam!
Składniki na ciasto;
- 1/2 margaryny
- szklanka mąki
- szklanka wody
- 4-5 dużych jajek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem;
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 100g masła lub margaryny
- 4-5 łyżek cukru
Sposób przygotowania ciasta ;

Zagotuj wodę z margaryną , dodaj mąkę oraz sól i mieszaj na małym ogniu , aż ciasto stanie się błyszczące i będzie lekko odchodziło od ścianek garnka. Im dłużej mieszasz ciasto, im dłużej przewracasz z je z boku na bok tym ciasto stanie się lepsze. Zdejmij z ognia i wystudź. Do wystudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia. Następnie małymi porcjami nakładaj ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia – pamiętaj o zachowaniu odstępów, gdyż ciasto będzie rosło. Piecz w temperaturze 200C przez około 30 minut ( aż będą złotego koloru). Pamiętaj by nie otwierać piekarnika podczas pieczenia ( przez pierwsze 15-20 minut ) bo te pyszne, domowe ptysie opadną.
Sposób przygotowania kremu
Z litra zimnego mleka odlej 1 szklankę i rozmieszaj w niej 2 opakowania budyniu waniliowego oraz cukier.Pozostałą część mleka zagotuj. Wlej rozrobione budynie cały czas mieszając , gotuj przez chwilę aż budyń zgęstnieje. Wystudź. Następnie utrzyj mikserem masło lub margarynę i dodawaj po jednej łyżce budyniu – wymieszaj na gładką masę.
Wystudzone ptysie przekrój na pół ( tworząc dwie poziome połówki) – wypełnij ptysie kremem budyniowym a całość posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
