Na rynku mamy wiele odmian kasz ; gryczana, perłowa, manna – te znamy z dzieciństwa lub z barów mlecznych a kaszę jaglaną? Znacie? Mówią o niej , że to królowa wszystkich kasz a okazuje się , że na naszych stołach gości coraz rzadziej. Dlaczego? Przecież kasza jaglana od lat ceniona jest za swe właściwości zdrowotne oraz bogaty w cenne wartości odżywcze skład. Jaglanka to zbiór m.in. potasu, fosforu, żelaza, wapnia i magnezu. Ze względu na dużą zawartość błonnika pomaga usuwać toksyny z organizmu i przyspiesza metabolizm ale nie tylko…
W walce z anemią!
Kasza jaglana w związku z dużą zawartością żelaza jest niezastąpiona podczas walki z anemią – zawiera aż półtora raza więcej żelaza niż polędwica wołowa. Ugotowana na sypko z dodatkiem surówki z papryki, pomidora i natki pietruszki dodatkowo zwiększa wchłanialność żelaza.
Dla niemowląt!
Jaglanka nie posiada glutenu dlatego tak chętnie podawana jest przez mamy swoim dzieciom – można ją podawać już od 5 miesiąca życia w postaci kaszek lub kleików gdyż nie uczula. Sprawdza się w diecie osób chorujących na celiakię.
W walce z depresją, stresem i przeziębieniem!
Jest również niezastąpiona w sytuacjach stresogennych a to za sprawą witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny i niacyny) – ugotowana z mlekiem z dodatkiem rodzynek i orzechów wspomoże pracę układu nerwowego łagodząc objawy stresu i depresji. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych dlatego polecana jest również podczas kataru.
Dla pięknej cery!
Dzięki zawartości krzemionki działa korzystnie na włosy, cerę i paznokcie – jedzona regularnie znacząco poprawia ich kondycje, sprawia że włosy nabierają blasku a skóra gładkości.
Przeciwko nowotworom!
Jeśli w twojej rodzinie wystąpiły zachorowania na nowotwory to nie unikaj jaglanki. Dzięki zawartości antyoksydantów skutecznie zabijają szkodliwe wolne rodniki, zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.
To tylko niektóre korzystne zastosowania kaszy w naszym menu. Ja sami widzicie spektrum działania jest ogromne! Jak ją przygotować? Nic bardziej prostego! Wystarczy że ugotujesz ją na sypko i podasz z ulubioną surówką – danie sycące i korzystnie oddziałujące na nasz organizm. Możecie podawać ją na słodko lub na słono, w zupie lub jako dodatek do mięs. Sprawdzi się w zapiekance jak i słodkim deserze z owocami. Moim ulubionym przepisem na jaglankę jest wersja na słodko dlatego poniżej znajdziecie prosty i szybki w wykonaniu przepis!
Aby przygotować jedną porcję kaszy na słodko potrzebujesz;
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- pół szklanki wody
- nieduże jabłko lub dowolne owoce
- szczypta cynamonu
Przygotowanie ;
Kaszę wsypujemy do gotującej się wody i gotujemy na małym płomieniu cały czas mieszając ok. 15 minut. Do ugotowanej kaszy dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko. Po dodaniu owoców jeszcze chwilkę podgrzewamy. Zamiast jabłek możemy do jaglanki dodać maliny albo gruszki – to połączenie również jest pyszne. Całość można zmiksować by uzyskać gładką konsystencję i posypać np odrobiną cynamonu. SMACZNEGO!