Jeszcze niedawno był zieloną ozdobą na talerzu. Każdy widział ale nie każdy miał okazję spróbować. Dlaczego ta zielona kapusta jest podstawą niemal każdej diety? Co ma w sobie takiego jarmuż? Oto kilka faktów na temat króla wśród zielonych warzyw!
Właściwości odżywcze jarmużu.
Błonnik. Szybko usuwa z organizmu część spożytego jedzenia. Zawiera 1,3g.
Kalorie. Jedna szklanka jarmużu zawiera 34 kcal.
Witamina C. Dostarcza aż 134% dziennego zapotrzebowania na wit.C.
Flawonoidy. Zwiększają spalanie kalorii i stymulują gen odpowiedzialny za aktywację hormonu trzustki (odgrywający ważną rolę w przemianie materii).
3 istotne wskazówki przy wyborze jarmużu na zakupach.
- Są dwa rodzaje jarmużu. Pierwszy to ten o sztywnych i postrzępionych liściach, ciemnozielony z grubą i twardą łodygą – o intensywnym smaku oraz jarmuż toskański o łagodniejszym smaku i płaskich, chropowatych liściach. Na pierwszy raz wybierz łagodniejszy bo oba mają tak samo odchudzające właściwości.
- Wybieraj te, które mają ciemnozielone i jędrne liście i analogicznie unikaj żółtych i zwiędłych.
- Jarmuż przechowuj w otwartej plastikowej torebce w lodówce. Pamiętaj, im dłużej leży tym staje się bardziej gorzki w smaku.
Surowy, gotowany i zmiksowany.
Dodawany to sałatek, układany na kromce chleba zamiast sałaty – jedzony na surowo doskonale syci. Jarmuż trzeba dokładnie przeżuć, więc wydaje się, że je się dużo. Od dawna wiadomo, że dieta bogata w składniki twarde do długiego przeżuwania sprzyja utracie kilogramów. Mniej zjesz jedząc dłużej, przeżuwając pokarm niż połykając miękkie kawałki. Zmęczysz się jedzeniem i zdąży dotrzeć informacja do mózgu, ze jesteś już najedzony/a.
Nie lubisz surowego jarmużu? Ugotuj go. Najlepiej na parze ok. 5 minut lub podsmaż na małej ilości tłuszczu. Ale pamiętaj, z dużej porcji surowego jarmużu otrzymasz małą ilość potrawy. Unikaj gotowania w wodzie, ponieważ jarmuż traci składniki odżywcze.
Możesz także zmiksować surowy jarmuż, dodać mleko, banana, albo szpinak i w ten sposób przygotować energetyzujący i odchudzający koktajl.
Jeśli nie lubisz jarmużu możesz złagodzić jego lekko pieprzowy smak poprzez podsmażenie go na małej ilości tłuszczu.
Wystarczy wprowadzić stopniowo kilka zdrowych nawyków i zamienników do naszej kuchni aby cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką bez wyrzeczeń.
Powodzenia.