Brak pomysłu na śniadanie? Kanapki już Ci się dawno znudziły a Tobie brak pomysłu? Pancakes będą idealne! Te puszyste placuszki wykonasz zaledwie w kilka minut a gwarantuję , że przypadną Ci do gustu.
Puszyste placuszki śniadaniowe!
Pancakes to amerykańska wersja naszych rodzimych naleśników, są mniejsze w obwodzie ale bardziej puszyste. Podstawą ich wykonania jest oczywiście mąka, mleko i jaja a cała reszta zależy od naszej inwencji. Można je podawać na słodko, na słono, z warzywami lub mięsem. Wybór jest duży. Pokochasz je za różnorodność, uniwersalność, smak i wygląd. Od dziś koniec nudy na porannym talerzu!
Zobacz także ; Placuszki z kaszy gryczanej spróbuj koniecznie
Placuszki śniadaniowe można podawać na ciepło lub na zimno, można zabrać je do szkoły lub pracy – są po prostu uniwersalne! Pancakes doskonale sprawdzą się w każdej sytuacji.

Sposób przygotowania Pancakes ;
Do ich wykonania potrzebujecie (składniki na około 4-5 małych placuszków śniadaniowych) ;
– 1 jajko
– 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
– 40 ml mleka
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka cukru trzcinowego
– ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)
– olej do smażenia – polecam olej kokosowy
Wykonanie Pancakes ;
Ubić białko, dodać żółtko, mleko i suche składniki – wymieszać. Masa powinna być gęsta, by nie rozlewała się po całej patelni. Smażyć na rozgrzanym oleju małe placuszki. Gotowe!
Teraz twoja kolej – to z czym je podasz , zależy całkowicie od Ciebie. Możesz polać je syropem klonowym, miodem bądź syropem z agawy. Polecam również wszelkiego rodzaju musy owocowe ( zmiksowane owoce) , bitą śmietanę , suszoną żurawinę lub dżem.
Smacznego!