Nie znam nikogo, kto na co dzień nie je pieczywa. Towarzyszy nam ono niemalże przez cały dzień. Często na śniadanie, jako przekąska na drugie śniadanie w pracy i w szkole, przed obiadem albo po, gdy nie jesteśmy najedzeni zupą i jeszcze częściej chyba na kolację. A czy wiesz, co tak naprawdę jesz? Które pieczywo jest najbardziej wartościowe?
Wielokrotnie odstawiałam pieczywo, wiedząc, że białe jest najbardziej tuczące i zarazem najmniej wartościowe ale także najpyszniejsze, najlepiej pachnące. Szukałam zdrowego i smacznego zamiennika. Czy taki istnieje? Jest tak szeroki wybór pieczywa na rynku, każdy ma już swój ulubiony chleb i bułki.
Jak się czujesz po kajzerce z pomidorem a jak po kromce pełnoziarnistego chleba? Czy bułkę jesz z apetytem, nawet 3-4 połówki? A tę z ziarnami, ciemną i twardą, zjesz jedną i jesteś najedzona? Po białej jesteś pełna, ciężka, masz wrażenie, że zaraz pękniesz? A po tej drugiej – po prostu najedzona? Tak jest, ale dlaczego?
Pieczywo wieloziarniste i pełnoziarniste – to nie to samo? Czym się różni? Na czym polega różnica i które jest zdrowsze? Oto kilka faktów na temat pieczywa z ziarnami.
Pieczywo wieloziarniste.
Brzmi zachęcająco, ale czy jest zdrowe? Jest to zazwyczaj produkt z białej mąki pszennej, która jest w naszej kuchni pod postacią tortowej, krupczatki, wrocławskiej czy luksusowej. Używamy jej niemal do każdej potrawy. Zapominając o tym, jest bogata w gluten, który spulchnia wyrabiane z niej ciasto, dzięki czemu pszenne wypieki tak ładnie wyrastają. Głównym składnikiem mąki pszennej jest cukier – skrobia, czyli podstawowe źródło energii w naszej diecie.
Jest to pieczywo często zabarwiane karmelem, a ziarna będące głównym atutem są często nasionami oleistymi takimi jak: słonecznik, sezam czy mak. Są bogate w tłuszcze i znacznie zwiększają kaloryczność pieczywa.
Pieczywo pełnoziarniste.
Brzmi podobnie, ale zupełnie różni się od wieloziarnistego. Przede wszystkim, dietetycy sugerują zamianę pieczywa ze względu na poprawę przemiany materii. Chleb razowy oznacza mniejsze fałdki na brzuchu. I choć może być wypiekany także z mąki pszennej, żytniej lub razowej (jednorazowe zmielenie ziarna), to dzięki tej jednorazowej “przemiałce” chleb jest ciemniejszy, i z większą zawartością błonnika.
Jak rozpoznać dobry chleb pełnoziarnisty? Jest wilgotny, aromatyczny i nie jest zbity. Pieczywo pieczone z mąki razowej chroni przed chorobami układu krążenia, cukrzycą oraz otyłością.
“W przeszłości czarny chleb był podstawową postacią pieczywa, podczas gdy chleb jasny był traktowany jako luksus”.
Wiem co jem, bo czytam etykiety i wybieram świadomie.
Powodzenia!