Nie masz pomysłu na obiad? Masz ochotę na zdrowy i lekki obiad? Dlaczego właśnie z cukinii? A może dostałeś/aś wielkie zielone warzywo i się zastanawiasz co z nim teraz zrobić? Oto prosty i szybki przepis na pyszne placki z cukinii.
Cukinia pochodzi z Włoch a jej nazwa po włosku brzmi: zucchina co oznacza: mała dynia. W niektórych naszych rejonach nazywana jest kabaczkiem. Cukinia – śmiało może zastąpić mięso. Zawiera mnóstwo witaminy A. Nie odkładają się w niej metale ciężkie a dietetycy zalecają cukinię jako jedno z pierwszych warzyw które można podawać półrocznym maluchom. I jej najważniejsza cecha: syci, ale nie tuczy.
Lista zakupów
- cukinia,
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 6-7 łyżek mąki,
- sól i pieprz
Tak prawdę mówiąc co to za lista zakupów, przecież jajka, mąka czy jogurt jest w każdym domu.
Przygotowanie
Ogranicza się tylko i wyłącznie do starcia cukinii na tarce (na grubych oczkach). Nie obrałam jej całej ze skórki ale tylko do połowy. Posoliłam i odstawiłam na 10-15 minut aż cukinia puści sok, na koniec odsączyłam i tym sposobem gotowy jest najważniejszy składnik.
Wykonanie
- Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj pieprz i wymieszaj.
- Na koniec dodaję odsączoną cukinię i dokładnie mieszam.
- Placki nakładam łyżką, smażę z obu stron na bardzo małym ogniu.
- Nadmiar tłuszczu odsączam układając na papierowym ręczniku.
- Czas wykonania: 20 minut
Z jednej dość pokaźnej cukinii wyszło mi 27 placuszków. Pięknie się prezentują i rewelacyjnie smakują z odrobiną śmietany (a dla tych, co są na diecie z łyżką jogurtu naturalnego). Pyszny obiad w kilka minut. Stop rutynie w kuchni. Pyszne placki z cukinii, dietetyczne.
Smacznego.