Wszyscy doskonale wiemy, żeby schudnąć trzeba jeść. Często, małe porcje i przede wszystkim regularnie. Były już przepisy na pyszne dietetyczne śniadania, sałatki i pomysły na fit obiady. A co z kolacją? Chcesz rozsądnie zakończyć dzień? Bez ataku nagłego głodu i wilczego apetytu? Smaczna i lekkostrawna kolacja – oto pomysł na 3 pyszne pasty, dietetyczne i zdrowe.
Pasta z zielonego groszku – przepis na dwie porcje
Lista zakupów:
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- ząbek czosnku
- łyżka soku z limonki
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli i mielonego kardamonu
- kilka liści świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Wrzuć groszek do wrzątku i gotuj pod przykryciem (1-2 minuty). Odstaw na 5 minut do wystygnięcia.
- Następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki.
- Całość blenduj na jednolitą masę.
- Gotową pastą posmaruj pieczywo najlepiej pełnoziarniste.
Pasta z awokado i serka twarogowego – przepis na jedną porcję
Lista zakupów:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/4 chudego sera twarogowego
- 3-4 orzechy włoskie
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Obierz awokado ze skórki i rozgnieć widelcem na gładką masę.
- Dodaj ser i wymieszaj.
- Na koniec posiekaj orzechy i dodaj do pasty.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pasta z twarogu i rzodkiewki – przepis na jedną porcję
Lista zakupów:
- 1/2 kostki chudego sera twarogowego
- 3 rzodkiewki
- łyżeczka szczypiorku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Do sera dodaj drobno pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.
Proste i szybkie pasty kanapkowe. Idealnie komponują się z pieczywem pełnoziarnistym. To zbilansowana ilość białka, tłuszczu, węglowodanów i błonnika pokarmowego. Syte i pyszne propozycje na kolacje. Smaczne i lekkostrawne. Aby rozsądnie zakończyć dzień.
Smacznego!