Sezon w pełni. Pojawiające się truskawki to niekwestionowany symbol nadchodzącego lata. Zawsze pojawiają się pierwsze a zaraz za nimi kolejne najlepsze na świecie owoce. Uwielbiamy je przede wszystkim za ich zapach i słodycz. Czekamy całą zimę, i nie da się przejść obok nich obojętnie . Takie nasze truskawkowe love.
Truskawki
O truskawce można rzec, że to mieszaniec z rodziny poziomkowatych (krzyżówka poziomki wirginijskiej z poziomką chilijską). Pojawia się pod koniec maja lub na początku czerwca. I mimo, że odmian jest mnóstwo, bo są wczesne, późne, i owocujące kilka razy to dla nas najważniejsze jest aby były duże, słodkie i soczyste.
Wartości odżywcze truskawek.
W jednej szklance pełnej truskawek znajdziemy 45 kcal słodkości. Mnóstwo witaminy C ( 82 mg/ na szklankę) która ma wpływ na odporność, szczególnie u osób narażonych na duży wysiłek fizyczny albo przebywających w niskich temperaturach, a jej dzienne zapotrzebowanie wynosi 45-90 mg na dobę.
Potas (to 240 mg/na szklankę) jest kolejnym dominującym składnikiem w truskawkach. Wpływa korzystnie na nasz organizm pobudzając wydzielanie insuliny, dotlenianiu mózgu przez co poprawia koncentrację. Wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości oraz poprawiają pracę mięśni.
Zawierają łatwo przyswajalne cukry (fruktozę i glukozę), dlatego nawet cukrzycy mogą sobie na nie pozwolić . A za sprawą zawartej w nich bromeliny łatwiej trawimy białka i spalamy tłuszcze, co ma duże znaczenie w odchudzaniu. Działa odtruwająco i moczopędnie wspomagając pracę wątroby. Dlatego w sezonie mówi się, że najlepsze śniadanie składa się przede wszystkim z samych truskawek.
Smacznego!