Jesteś ciągle zmęczona, jest Ci wciąż zimno, masz suchą skórę albo znowu przytyłaś? Czy wiesz, że przyczyną może być niski poziom jodu w Twoim organizmie? Może brakuje Ci jodu.
To właśnie jod pobudza tarczycę do produkcji niezwykle ważnych hormonów odpowiadających za przemiany metaboliczne. Ta niebiesko-czarna połyskliwa substancja została odkryta przez Bernarda Courtois, a nazwana i dokładnie przebadana przez Jeseph’a Gay-Lussac’a. Jod w dosłownym znaczeniu oznacza fioletowy. Dlaczego jest tak ważny, a jego niedobór jest silnie odczuwalny? Co jeść i pić aby go dostarczyć naszemu organizmowi? Zobacz jaki wpływ ma jod na nasz organizm.
10 konsekwencji zdrowotnych przy niedoborze jodu.
- Ospałość i obniżona aktywność ruchowa.
- Uczucie chłodu.
- Suchość skóry.
- Chrypka.
- Przybieranie na wadze.
- Brak koncentracji i kłopoty z pamięcią.
- Powoduje trudności w utrzymaniu ciąży.
- Wypadanie włosów.
- Łamliwość paznokci.
- Ogólne rozdrażnienie i złe samopoczucie.
10 powodów, dla których warto zadbać o odpowiedni poziom jodu w organizmie.
- Pobudza tarczycę do produkcji hormonów – idealnie przy Hashimoto!
- Wpływa na wzrost i rozwój intelektualny dzieci.
- Polepsza myślenie.
- Zapobiega otyłości.
- Przyspiesza spalanie glukozy.
- Reguluje zamianę składników odżywczych w energię.
- Odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
- Działa uspokajająco.
- Przyspiesza syntezę białek i tłuszczy.
- Poprawia pracę mięśni.
Źródła jodu.
W codziennej diecie. Największym źródłem jest oczywiście sól kuchenna jodowana, ryby (dorsz, mintaj, makrela, tuńczyk i sardynki), ser edamski tłusty, brokuły, szpinak, jaja kurze, zielony groszek. Takich produktów jest całe mnóstwo, wymieniłam te z dość wysokim poziomem jodu. Ale należy pamiętać, że kapusta, kalafior, soja czy brukselka (zawierające także jod) mogą zmniejszyć wchłanianie jodu.
Wyjazd nad morze. Jod uwalnia się z morza do powietrza, i możemy wdychać świeże powietrze z dużą zawartością jodu. Także warzywa i owoce z rejonów nadmorskich są bogatsze w jod niż te z innych regionów, ponieważ jod z powietrza opada na ziemię.
Latem morze jest oblegane, ale to właśnie zimą stężenie jodu jest najwyższe. Czy warto spędzić ferie i urlop nad morzem a nie w górach? Oczywiście. Przekonani?
Zobaczcie jak aktywnie można spędzić czas.
- Stężenie jodu w powietrzu na pomorzu jest bardzo wysokie – zdrowie i odporność! Spacery oraz Nordic Walking.
- Jest zdecydowanie mniej turystów – cisza, spokój i mnóstwo miejsca “na plaży”, żadnych parawanów i kolejek “na obiad”. Także ceny samych pokoi są zdecydowanie niższe.
- Co robić nad morzem jak się nie można kąpać? Przepłynąć statkiem, z Gdyni do Helu, na zakupy do Baltijska. Widoki tak samo piękne co latem, a tłok jakby mniejszy a ceny niższe.
- A gdy lubisz jeździć na nartach? Też możesz nad Bałtykiem np. Łysa Góra w Sopocie ze snowparkiem, Kotlinka, Przywidz, Wierzyca-Koszałkowo i kilka innych.
- Przy okazji wdychania jodu, można odwiedzić wiele ośrodków wypoczynkowych i kompleksów Spa.
Połącz przyjemne z pożytecznym, zadbaj o siebie i swoją rodzinę. Jeśli jesteś w ciąży to jest to idealne miejsce dla Ciebie. Z dala od tłumów, zgiełku i z potężną dawką jodu w pakiecie. Niedobór jodu może zagrażać osobom na diecie bezsolnej, unikającym ryb i owoców morza. Osłabieni i ospali mogą być także mieszkańcy południowej części naszego kraju.
Powodzenia.