Nie masz pomysłu na kolację we dwoje? Marzy ci się wykwintne danie pobudzające Wasze zmysły i wyobraźnię? Szukasz pomysłu na szybką i łatwą w przygotowaniu kolację a do tego jesteś kulinarnym amatorem? Świetnie trafiłeś /aś!
Dziś chciałabym przedstawić Wam pomysł na Pieczone Małże. Danie w swej prostocie przypadnie nie jednej osobie do gustu a smak zapadnie Wam w pamięci na dłużej!
Małże to te owoce morza , które od lat cenione są w kuchni za delikatność , wyrafinowany smak i nieograniczoną liczbę sposobów wg których można je przygotować. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście pora to zmienić! Ten afrodyzjak wprowadzi Was w niesamowity nastrój a dodatkowo uzupełni cenne wartości odżywcze. Małże to doskonałe źródło pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy A, B i D oraz jodu, żelaza, magnezu, selenu czy fluoru. Ten afrodyzjak kulinarny pozytywnie wpływa na proces budowy czerwonych krwinek, ma zbawienny wpływ na nasze kości oraz kondycję włosów i paznokci a zwarty w małżach tłuszcz pozytywnie wpływa na nasz układ krążenia. Jak mawiały nasze babki #przez żołądek do serca!
A więc do dzieła! Do przygotowania tego dania będziecie potrzebowali ;
- małże – 1 opakowanie
- 150 ml białego wina ( 1 kieliszek)
- 1 ostra papryczka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy ( np. oliwy z oliwek)
- 1 łyżka masła
- 4-5 łyżek startego żółtego sera ( polecam parmezan)
- pęczek natki pietruszki
- bułkę tartą ok 70g lub 1 czerstwą bułkę
- sok z cytryny ok 2-3 łyżki
Przygotowanie ;
Małże wrzucić na patelnię z łyżką masła, łyżką posiekanej natki pietruszki , drobno posiekaną papryką i 1 ząbkiem czosnku (drobno posiekane) oraz podlać kieliszkiem białego wina i dusić przez około 5 min aż małże zaczną się otwierać – pilnując by się nie przypaliły.
2. W misce umieścić czerstwą bułkę / bułkę tartą, starty parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, resztę natki pietruszki i dwie łyżki oliwy. Wymieszać. Powoli dolewać płyn z gotowania małż. Masa powinna mieć konsystencję kremu; nie powinna być ani zbyt sucha i gęsta, ani zbyt płynna. Możecie doprawić do smaku solą i pieprzem ale jeśli dodacie parmezan to będzie to już zbędne (spróbujcie).
3. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, każdą muszlę z mięsem wypełnić farszem i ułożyć na blasze i skropić odrobiną oliwy i soku z cytryny.
4. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika na 180st C. Zapiekać ok. 10 minut, do czasu, aż farsz zamieni się w złocistą, chrupiącą skorupkę.
Tak przygotowane małże podawać na ciepło z kieliszkiem dobrego białego wina. Smacznego!