Jesień to zdecydowanie ta pora roku, która ma nam wiele do zaoferowania. Oprócz bajecznych krajobrazów, smacznych i aromatycznych grzybów, w lasach, na polach i łąkach, czeka na nas prawdziwa bomba witaminowa, w postaci niewielkich, czerwonych owoców.
Jarzębina, niegdyś bardzo popularna, była jednym z najchętniej zbieranych i przetwarzanych owoców. Choć w postaci surowej może wywołać wiele niepożądanych odczynów, wystarczy odpowiednio ją przygotować, by stała się wartościowym i smacznym owocem. Jakie właściwości wykazują owoce jarzębiny? Kiedy i jak zbierać jarzębinę, by nadawała się do przetworów?
Właściwości zdrowotne jarzębiny.
Jarzębina pojawia się na drzewach już pod koniec lata. Choć jej owoce są pokaźne, nie nadają się jeszcze do zbioru. Na te cenne owoce musimy poczekać aż od końca jesieni, a przed ich zastosowaniem w kuchni, najlepiej jest umieścić je w zamrażarce, aby te przemarzły, niszcząc w ten prosty sposób gorczy, znajdującej się w owocach. Ale co sprawia, że jarzębina jest tak cennym produktem? Zawartość witamin, minerałów oraz korzystny wpływ, na ogólny stan zdrowia.
Owoce jarzębiny zawierają dużą ilość witaminy C i K, co korzystnie wpływa na odporność organizmu. Jarzębina jest też świetnym źródłem kwasów organicznych, węglowodanów, garbników, flawonoidów i karotenoidów. Wykazuje działanie moczopędne, ściągające, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Ułatwia przemianę materii, oraz skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, dlatego zalecana jest osobą, które w bezpieczny sposób, chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.
Ze względu na zawartość inhibitorów acetylocholinesterazy, stosowana jest jako pomoc podczas leczenia Alzheimera.
Jak wykorzystać owoce jarzębiny w kuchni?
Pomimo cennych wątpliwości, jarzębina jest niedocenianym darem jesieni, a wszystko za sprawą kwaśnego smaku. Warto jednak pamiętać, że w połączeniu z innymi owocami, będą stanwić na prawdę świetną bazę, do przygotowania wielu potraw i przetworów. Jak wykorzystać jarzębinę?
Z owoców jarzębu przygotować można soki, nalewki, ziołowe herbatki i napary, dżemy, konfitury, a suszone owoce, sprawdzą się jako dodatki do naparów lub sporządzenia słodkich przekąsek, na przykład robiąc owoce w czekoladzie.
Wysuszone owoce, najlepiej przechowywać w szklanym słoiku, szczelnie zakręconym, by jarzębina nie straciła cennych właściwości.
A w dzieciństwie się takim strzelało z gumki 😀